Satınalma - Bodrum Sağlık Vakfı Fı̇zyoterapı̇ ve Hı̇droterapı̇ Merkezı̇ Ulusal Mı̇marı̇ Proje Yarışması

TARİH:

10 Şubat 2025

Yapılması düşünülen Fizyoterapi ve Hidroterapi Merkezi , kent dokusu içindeki konumu itibariyle merkezden uzakta bir noktada , yol kesişimleri ve yoğunluklu konut siteleri arasında yer almaktadır. Bu sağlık yapısının arsa yerleşimi ve kütle oluşumu anlamında ki kararları kent içi konumu ile yakından ilişkilidir. Fonksiyonları gereği içe dönük bir yapı sayılabilecek terapi merkezi, araç yolu ve yoğun konut sitesi kaynaklı “görüntü ve gürültü kirliliği”nden bir anlamda soyutlanmak, dış ve iç mekan ilişkisini düzenlemek isteği projenin arsa çekme mesafesi boyunca uzanan bir duvarın hemen yanı başında konumlanmaya yönlendirmiştir. Bu duvarın varlığı sağlık merkezi ve kent dokusuna hizmet verecek “iki yönlü” bir duvar olacaktır. Dış mekanda, yaya kaldırımı boyunca uzanan bir duvar arkasındaki “bina” algısını ölçeklendirirken ; iç mekanda yapının duvarla oluşan ara kesitlerinde farklı tecrübelere olanak sağlayacaktır. Yapıyı çevreleyen bu duvar örgüsü park cephesinde daha geçirgen bir hale bürünmektedir.

Projenin arazisi içinde başlayan tepe oluşumuna yaslanan kütle, Paşa Caddesi’nden komşu parseldeki parka ulaşımı sağlayan bir aksı mümkün kılmıştır. Öndeki bu aks bina içinden kullanılan, kafeterya – dinlenme alanı gibi mekanların dış terası olarak da kullanılacaktır.

Paşa Caddesi üzerinden giriş alan yapı, giriş aksına dik iki ana koridorla iç mekanları organize etmektedir. Yapının ana fonksiyonları olan hidro ve fizyo terapi alanları bu koridorlar üzerinde yer almaktadır.

Fizyoterapi havuzları dış mekanlar görsel ve fiziki ilişkili olarak tasarlanmış, su ögesi yapı dışınca, duvar çeperi boyunca su aynası olarak devam etmektedir.

Yapı bu tercihler ışığında çevresiyle “mesafeli” bir ilişki kurarken iç mekandan dışarısı ile ilgili doğal ışık ve havalandırma bakımından cesur davranmaktadır.

Yapının birinci katında poliklinik ve yönetim birimleri yer almaktadır. Yoga ve pilates salonu da manzaradan faydalanmak adına birinci katta tasarlanmıştır, kendine ait soyunma odaları bulunmaktadır.

Yapısal anlamda aksiyel sistem üzerine tasarlanmıştır. Paşa Caddesi boyunca uzayan duvar yapısı kendini taşır nitelikte kompozit bir sistemle ayakta duracaktır. Havuz mekanları altına gelen kısım Bodrum Kat planında mekanik alan olarak ayrılmıştır.

Yapının çatı pencereleri ve geniş açıklıklı cam yüzeyleri güneş kontrollü camlar olarak detaylandırılacaktır.

Malzeme kararları açısından taş duvarları arasında bulunan “ana yapı” kaba beyaz sıvalı yerel detaylara hakim biçimde düşünülmüştür.

Peyzaj anlamında bina iç boşluk ve duvar çeper boyunca su aynası havuzlar yer almakta, büyük havuzun devamı olan kısım yüzülebilir havuz olarak tasarlanmıştır. Yapının ön kısmında bulunan park bağlantı aksı kayrak taş döşeme olarak düşünülmüş ve aks boyunca oturma elemanları yer almıştır.

Yöresel zeytin, badem ve sakız ağaçları ve agav türü bodur bitkiler tercih edilecektir. Birinci kat teras çatısı da bir peyzaj sorunsalı olarak ele alınmış , kısmı olarak yeşil çatı örtüsü, çakıl örtü ve kullanılan kısımlarda ahşap teras olarak düşünülmüştür.

Yapının doğal havalandırılması olabildiğince amaçlanmaktadır. Bunun yanında ısıtma soğutma için uygun mekanik tesisat tasarlanacak ve teras çatı üzerinde santral konumlandırılacaktır.

BEĞEN

Beğen

ETİKETLER

Yarışma
Sağlık
Bodrum
Tasarım

YORUMLAR

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.

Satınalma - Bodrum Sağlık Vakfı Fı̇zyoterapı̇ ve Hı̇droterapı̇ Merkezı̇ Ulusal Mı̇marı̇ Proje Yarışması
PROJE
KÜNYESİ

Proje Türü:

YARIŞMA

Proje Tipi:

DİĞER SAĞLIK YAPILARI

Proje Yeri:

MUĞLA

Yapım Yılı:

2025

Müellifler:

Burak Pelenk (Mimar/Ekip Temsilcisi)

Danışmanlar:

Eda Yazkurt Pelenk (Mimar), Nisa Turna (Peyzaj Mimarı), Mustafa İspir Gürbüz (İnş. Müh.), Alp Olcaytu (Mak. Müh.), Kerem Olcaytu (Elektrik Müh.)

Yardımcılar:

Ezgi Baştuğ (Mimar), Marie Beppler (Mimar), Zeynep İpek Günay (Mimar), Hümeyra Kanitoğlu (Mimar), İlayda Karaca (Mimar), Sena Yüksel (Öğrenci), Özge Akkoyunlu (Öğrenci)