TARİH:
07 Haziran 2024
MEB İzmir İl Müdürlüğü tarafından Karşıyaka Şemikler ilçesinde yaptırılacak Güzel Sanatlar Lisesinin Fehamet Ateşoğlu'nun bağışcılığıyla elde edilen projesi, M artı D Mimarlık - Metin Kılıç ve Dürrin Süer tarafından tasarlandı. Çocukluktan erişkin olma yolculuğunda, kişiliğin biçimlenmesinde en etkili mekanizmalar olduğu düşünülen eğitim kurumlarının mekansal kurgularının ve çevreyle kurdukları ilişkinin bu gelişimde belirleyici rolü olduğu yadsınamaz. Karşıyaka Musa Kurt Güzel Sanatlar Lise yapısı da topluma ve çevreye olumlu etkileri olan bireylerin yetişmesinin ortamı olması yaklaşımıyla ele alınarak tasarlanmıştır.
Kurumsal olarak müzik ve resim dallarında eğitim verecek, 12 derslikli okulun ihtiyaç programı, 30 bireysel müzik odası, koro ve orkestra odaları, ses kayıt stüdyosu, resim, heykel-modelaj, seramik, fotoğraf, grafik, desen atölyeleri, 112 yataklı kız ve erkek öğrenci pansiyonu, yemekhane - kantin, spor salonu ve 400 kişi dinleyici kapasiteli konser salonundan oluşmaktadır.
Bir güzel sanatlar eğitim yapısı olarak, yapılı çevrenin tariflenmesinde ve kentsel yaşamın desteklenmesinde, mekansal katkı koyması öngörüsüyle tasarıma yaklaşılmıştır. Bu tavırla kütle, kuzeyden güneydoğu yönüne doğru inen, oldukça dik eğimli, 22.725 m2 büyüklüğünde, İzmir körfezi vistasına sahip, üçgen formlu arazinin batıdaki taşıt yolunun belirlediği sınırına yaslanmıştır. Arazi topoğrafyasının yontularak ve peyzajla bütünleşerek yapıya dönüştürülmüş karakterde bir kütle etkisi taşıması yaklaşımıyla kütle, eğime paralel ve kent vistasına doğru açılarak konumlandırılmış ve biçimlendirilmiştir. Yapının cephesinde ve bahçe peyzajında kullanılan corten çelik malzeme de bu eğilim yönünde seçilmiştir.
İhtiyaç programının 12.000 m2 kapalı alanı oluşturduğu kütle önce pansiyon ve eğitim olarak iki ana bloğa ayrılmıştır. Bağımsız girişleri olan bu iki bloktan pansiyon, yönetsel koşulların kılavuzluğunda, kız ve erkek öğrenci olarak tekrar ikiye ayrılmıştır. Batıdaki yol cephesinden ana yaklaşımı alan eğitim bloğu ise resim bölümü, müzik bölümü, derslikler olarak üç bloktan oluşmaktadır. Şeffaf bir mekan olarak merkezde konumlandırılmış konser salonundan açılan kollar şeklinde şemalaştırılmış bloklar iç mekanda iki galeriyle ilişkilendirilmiştir. Sanat içerikli bir eğitim yapısı olarak galerilerin mekansal sürekliliği kurarak, iletişimi olanaklı kılan, sosyalleşmeyi sağlayan ortamlar olacağı ön görülmüştür. Galeriler iç mekanda dinamik bir ortamı sunarken dış mekanla da görsel sürekliliği sağlamış olacaklardır. "İçteki dış" olarak kurgulanan bu galeriler aracılığıyla doğal hava ve ışık iç mekana kontrollü olarak alınacaktır. Arazi eğimi ile paralel olarak kotlandırılan yapının çatısı da doğal peyzajın devamı olacak şekilde yeşil çatı olarak önerilmiştir.
Proje Türü:
MİMARİ
Proje Tipi:
LİSE / ORTAOKUL
Proje Yeri:
İZMİR
Yapım Yılı:
2021
Toplam İnşaat Alanı:
11926
İşveren:
Fehamet Ateşoğlu
Elektrik Projesi:
Cihan Onmuş
Mekanik Projesi:
Necdet Tunalı
Statik Projesi:
Cemal Coşak
Tasarım Ekibi:
Engin Yavuz
Tasarım Ekibi:
Ali Can Helvacıoğlu
Müellif:
Dürrin Süer
Müellif:
Metin Kılıç
Proje Ofisi:
M artı D Mimarlık
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız. GİRİŞ YAP / KAYIT OL