TARİH:
15 Kasım 2022
PROJE ALANI
Proje konusu bir çocuk hastanesi tasarımıdır. Proje Alanı İzmir Alsancak'ta yer almaktadır. Proje alanının çevresinde fazla sayıda konaklama, eğitim yapısı ve iş merkezi yer almaktadır. Oldukça yoğun yaya ve araç sirkülasyonuna sahip bir bölgedir.
Proje alanın çok merkezi konumda olmasından kaynaklı, proje şekillenirken birçok unsur dikkate alınmıştır. Bunlar bellek, yoğunluk, ulaşım, erişilebilirlik, güvenlik gibi unsurlardır.
TASARIM YAKLAŞIMI
Konum, sıkışık bir doku; konu, çocuk hastanesi ortak ihtiyaç, esnek, etkileşimli boşluklar. Proje boşluk fikrinden yola çıkılarak tasarlanmıştır. Konu çocuk olunca oyun fikri kaçınılmaz olmuştur. Modüller belirlenerek cephe, avlu, iç mekan tasarımları çocukları hastane psikolojisinden soyutlamak için oyun gibi tasarlanmıştır.
BOŞLUK
Yoğun dokuya nefes aldırmak amacıyla esnek, etkileşimli boşluklar oluşturuldu.
İlk boşluk araç ve yaya trafiğinin en yoğun kesişme noktasında karşılama boşluğu olarak oluşturuldu. Ana boşluk ise iç avlu olarak oluşturuldu.
Düşeydeki boşluk etkisi ise teraslanmalar ve cephe tasarımı ile sağlandı.
OYUN VE BOŞLUĞUN İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİ
Tasarımda klasikleşmiş iyileşme yöntemleri yerine oyun ile iyileştirme yöntemi benimsenmiştir. Buradan yola çıkarak ilk önce bir oyun modülü belirlendi. Bu oyun modülü belirlenirken tıpta iyileştirici etkisi olduğu saptanan bir oyunun modülleri tercih edildi. Bu oyun tetris oyunudur. Özellikle psikolojik tedavi ve görme gibi tedavi alanlarında önemli etkisi olduğuna dair araştırmalar gerçekleştirilmiştir.
Oyun modülleri ile avluda oturma alanları, üst örtüler vb. kent mobilyaları ve oyun alanları tasarımı gerçekleştirildi.
Cephe tasarımda da bu oyunun modülleri kullanılarak renkli bir tasarım yapıldı. Aynı zamanda iç mekan mobilyalarında da kullanarak tasarım desteklendi.
PLAN ŞEMASI
Bodrum kat planında; Servis birimleri(mutfak, çamaşırhane) , görüntüleme birimleri ve laboratuvar, morg, sığınak ve eczane gibi fonksiyonlar yer alırken
Zemin kat planında kolay ulaşılması gereken acil birimi, poliklinik birimi ve avluyla ilişkili olması planlanan sosyal birimler bulunmaktadır. Aynı zamanda girişler bu kattan sağlanmaktadır. Ana giriş(poliklinik) , acil girişi(sedye ile hasta girişi, ayaktan hasta girişi), başhekimlik girişi olmak üzere farklı girişler planlandı.
Birinci kat planında iki kolda ilişkili poliklinikler, idari birim ve başhekimlik birimleri bulunmaktadır.
İkinci kat planı tamamen hasta yatış odalarının bulunduğu bir kat planıdır. 1 kişilik ve 2 kişilik olmak üzere 2 çeşit birim bulunmaktadır. Avluya bakan odalarda korunaklı teraslanmalar yapılmıştır.
3. kat planında ameliyathane, sterilizasyon ve yoğun bakım birimleri bulunmaktadır. Bu kat planında steril olma durumu önem kazanmaktadır. Bunun doğrultusunda yerleşimler gerçekleştirildi.
SİRKÜLASYON
Hastane tasarımında en önemli etkenlerden biri fonksiyonlar arası bağlantıların kurulmasıydı. Fonksiyonların ilişki şemaları oluşturuldu. Aralarındaki bağlantıların kesintisiz olması için düşey sirkülasyonlar ile sirkülasyon sağlanmıştır.
AVLU
Avlu tasarımı böylesi sıkışık bir dokuda önemli bir rol oynamaktadır. Aynı şekilde birimlerin avlu ile ilişkileri de önemli rol oynamaktadır.
Zemin katta poliklinik bekleme alanları, kantin, konferans salonu gibi birimler doğrudan avlu ile ilişki kurarken üst katlarda teraslanmalar ile avluyla görsel ilişki kurulmuştur.
Proje Türü:
ÖĞRENCİ PROJESİ
Proje Tipi:
HASTANE / POLİKLİNİK
Proje Yeri:
İZMİR
Yapım Yılı:
2022
Kurum:
İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ
Dönem:
2021 -2022 BAHAR
Müellif:
CEREN ÖRDEK
Danışmanlar:
GAYE BİROL, HİKMET ELDEK GÜNER, PINAR KILIÇ ÖZKAN, SİBEL MACİT İLAL, BEDRİYE ASIMGİL, BEGÜM SERTYEŞİLIŞIK
Proje Adı:
OYUN VE BOŞLUĞUN İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİ
Proje Yeri:
ALSANCAK / İZMİR
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız. GİRİŞ YAP / KAYIT OL