TARİH:
14 Aralık 2021
Yelki’de (Güzelbahçe) 934 m2’lik parsel içerisinde konumlandırılan yapı, çevresini saran kadim çam ve zeytin ormanları arasında lineer plan kurgusuyla kendini gösterir. Doğu-batı ekseninde 240 cm’lik kot farkı bulunan parselde uzanan yapı, iki ve üç katlı galeri boşlukları ile iç mekânda farklı mekânsal algılar yaratarak konut içi gündelik akışın izlerine dair ipuçları verir. Bu noktada yapı, kullanıcısının gündelik hayatına eklemlenen doğayla bütünleşik bir sahneye dönüşür. Sahne, ortak alanlarda son derece geçirgen ve aydınlıktır. Büyük açıklıktaki şeffaf cam cepheler salondaki iki katlı galeri boyunca devam eder. Güney ve batı cephelerindeki 4,5 metrelik konsollar, dört mevsim boyunca gün ışığının iç mekândaki iz düşümünü farklı açılarda ve kotlarda okutur. Yapının her bir bileşeninde (zeminler, galeri boşlukları, düşey yüzeyler, merdiven vb.) ayrı bir görsel etkiye dönüşen yansımalar, iç mekâna zengin perspektiflerle doğal çevreyi katar. Kirişsiz mantar döşemelerin içine çelik kirişlerle takviye yapılarak üretilen geniş konsollar güneşlenmeyi optimize eder ve yazın gölge sağlarken kışın güneş ışınlarının iç mekâna süzülmesine izin verir.
Yapı boyunca kendini okutan betonarme plak döşemenin altında beliren hacimler yer yer iç içe geçerek bütünleşen yapısıyla kendine özgü mekânsal akışı oluştururken, ayrışıp kesinleşerek mekânsal özelleşmeyi vurgular. İç mekândaki çıplak brüt beton düşey yüzeyler yapısal anatomiyi kullanıcısına aktarır. İnşanın doğal sürecinde malzemenin başlangıç hâlinin görsel ve dokunsal keşfi, mekân-birey arasında kurulacak bağda farklı algılara zemin hazırlar. Kullanıcı bağlamında konut içi yaşantı ve mekânla kurulan ilişki, alışılmışın dışında kat yükseklikleri, iç mekânda oluşan sayısız yansıma, malzemenin ya da strüktürün doğal hâliyle okutulması, iç içe akan hacimlerin yarattığı devingenlik ile sıradanlıktan sıyrılır.
Doğu ve batı aksında lineer ilerleyen yapı, alt zemin, üst zemin ve birinci kat olmak üzere üç kattan oluşur. +0.25 m’lik yol kotundan aşağıya inen dış mekândaki merdiven yapı girişinin yer aldığı alt zemin kata erişimi sağlar. Geniş giriş holünü çıplak brüt betonda 3 kat boyunca uzanan ahşap merdiven karşılar. Merdivenin asılı olduğu üç katlı galeri boşluğu, katlar arası mekânsal ve görsel bağlantıyı pekiştirir. Giriş holünün gerisinde misafir yatak odası ve banyo konumlanırken, solda mutfak ve yemek alanı yer alır. Yemek masası için ayrılan alandan iki kat yüksekliğindeki galeriyle zenginleşen oturma alanına geçilir. Geniş açıklıklı cepheler ve brüt beton yüzeyler galeriyle bütünleşerek mekâna özgü bir kimlik yaratır. Betonarme mantar döşemeden sarkan ve batı cephesine teğet geçen metal şömine, mekânı fiziksel olarak ısıtırken görsel bir obje olarak da mekân içi referans noktası hâline gelmeyi başarır. Dış mekânda batı cephesine konumlanan havuz aynı zamanda oturma alanının yönlendiği manzaranın bir parçasıdır. Havuz kenarında kullanılan ahşap tik döşeme, (teras zemininde kullanılan tik döşemenin bir yansıması da üstündeki dış mekân konsolun tavanında kendini gösterir) su ögesi ve yeşil peyzaj arası geçişe yumuşak bir zemin hazırlar. Parsel içerisinde mevcutta var olan zeytin ağaçlarının düzenlenen yeni peyzajda kullanımı sağlanırken limon, portakal gibi meyve veren ağaçlar ile çam ağaçları dikilerek yeşil doku kuvvetlendirilir. Yapı etrafında tasarlanan peyzaj alanı, yoğunluklu bir yeşil alan ile çevrili olan parselde yapının söz konusu dokuya entegrasyonunu sağlar.
Giriş holünü karşılayan ve iç mekâna görsel zenginlik katan bir obje olarak eklemlenen merdiven ile üst zemin kata erişilir. Bu katta ebeveyn yatak odası, ebeveyn banyosu, giyinme odası ile birlikte iki çocuk odası ve banyo yer alır. Merdivenin çıktığı ara mekân oturma mekânını saran galeri boşluğuna bakar. Yapının birinci katında ise; sauna, çalışma, hobi odaları ve teras mekânlarına ek olarak konut içi hizmet birimlerinin (ütü ve çamaşır odası gibi) yer aldığı mekânlar bulunur. Gündelik hayatın tasvirinde ve şekillenmesinde kendine biçilen rolü temsil eden bir konut yapısı olarak Koray Arslan Evi, içerisinde yer aldığı doğal çevreye bütünüyle sergilenen bir obje olarak yerleşir. Böylece gündelik hayatın doğal akışının izlendiği bir sahne olmanın yanında kendisi de bu akışta sergilenen bir tasarım nesnesine dönüşür.
Proje Türü:
MİMARİ
Proje Tipi:
KONUT
Proje Yeri:
İZMİR
Yapım Yılı:
2019
Proje Adı:
Koray Arslan Evi
Proje Yeri:
İzmir, Güzelbahçe, Yelki
Mimari Proje Ekibi:
Mert Uslu, Nilay Özcan Uslu, İmge Yurtseven Koç, Melek Güneysu, Farida Rashidova
Proje Yöneticisi:
Mert Uslu
İşveren:
Koray Arslan
Uygulama Projesi:
Mert Uslu Mimarlık
Statik Projesi:
DA Mühendislik
Mekanik Projesi:
Baloğlu Mühendislik
Elektrik Projesi:
Bolelli Mühendislik
Fotoğraf:
Zm Yasa Architectural Photography
Proje Başlangıç Yılı:
2016
Proje Bitiş Yılı:
2017
İnşaat Başlangıç Yılı:
2017
İnşaat Bitiş Yılı:
2019
Arsa Alanı:
934 m2
Toplam İnşaat Alanı:
410 m2
Proje Ofisi:
Mert Uslu Mimarlık
Tasarım Ekibi:
Mert Uslu, Nilay Özcan Uslu
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız. GİRİŞ YAP / KAYIT OL