TARİH:
03 Kasım 2023
İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Esentepe Mahallesinde, 70.000 m2 alanı kapsayan mevcut 820 dairenin kentsel dönüşümü kapsamında; kentsel refahı ve yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen, bütüncül, sürdürülebilir ve çözümcül bir tasarım benimsenmiştir.
Mevcudiyette '' Sosyal Konut '' tanımı altında tasarlanmış olan 820 dairenin günümüzde sürdürülebilir olmadığı, bina ömürlerini tamamladığı ,sosyal donatılarının ve yeşil alanlarının yetersiz kaldığı , yaşam alanlarının ihtiyaçları karşılamadan uzak olduğu, yenilenmenin kentsel ve bireysel refahın artırılması için kaçınılmaz olduğu düşünülmüştür.
Yenilenme, bütüncül olarak ele alınır. Yeni parselasyonun topoğrafyaya uyumluluk , taşıt ve yaya akışının yoğunluğu irdelenerek, belirlenen tasarım kararları doğrultusunda, bütüncüllük ve verimlilik gözetilerek üretilmesi hedeflenmiştir.
Proje alanı oldukça eğimli bir bölgede yer alması sebebiyle topoğrafya, tasarımın önemli bir etkeni olarak değerlendirilmiş ve yerleşimin yönü topoğrafya ile ilişkilendirilmiştir. Mevcut eğime paralellik, manzara yönü ve sokak geometrisi aynı zamanda blokların konumlarını ve şekillerini belirlemiştir.
3 Parsel konut alanı, 1 parsel de ekonomik sürdürebilirlik hedefi ile karma kullanımlı konut ve ticari alan olacak şekilde 4 Yeni parsel üretilmiştir.
Topoğrafik verilere göre biçimlenen parsellere uygun konumlanan blokların, yakın çevre ile kurdukları görsel ilişki gözetilmiş ve konut bloklarının mümkün olduğunca birbirlerinin önünü kapatmamasına gayret edilmiştir.
Konut bloklarının yerleşiminde sokak ile olan ilişkisine önem verilmiştir. Konut yapılarındaki yoğunluk baz alınarak, yapı içi kapalı yaşam alanları ile yapı dışı açık yaşam alanları arasındaki denge kurulmaya çalışılmıştır.
Planlamadaki kullanım verimliliği sayesinde spor-oyun alanları, yüzme havuzu, yeşil doku içerisinde; oturma alanları, gölgelikler ve pergolalar tasarlanmıştır. Çocuk oyun alanları ve spor alanları erişim kolaylığı gözetilerek konut bloklarının aralarında, sokakla ilişkili şekilde ele alınmıştır.
Konut ve ticari birimlerin karma kullanımlı yer aldığı parsel; yenilenmenin ticari alanların varlığıyla sürdürülebilir olabileceği anlayışıyla tasarlanmıştır. Ticari birimlerin kentle ilişkisini kuvvetlendirmek daha canlı mekanlar oluşturmak maksadıyla yaya ve taşıt akışının yoğun olduğu ana caddeye yakınlaştırılmıştır.
Ticari alanların , zemin katta kent ile, sokaklarla ve caddelerle sürekli ve kesintisiz ilişkisini kurması hedeflenmiştir. Bu bağlamda bir İç Sokak ; alışveriş- ticaret aksı tasarlanır. İç sokak doğu-batı aksında ana caddeden iki ayrı noktadan amfi ve onu örten üstü örtü ile beslenirken , kuzey-güney aksında mevcut sokaklara bağlanarak beslenir. Anda caddeye yakınlaştırılmış bloğun üst katlarında ofisler tasarlanırken, arka caddeye yakın olan blokta konut birimleri tasarlanmıştır. Konut katlarının başladığı podyum katında oturma alanları ve yeşil alanlar tasarlanmıştır.
Kat kademelerinde ve en üst kot teras çatı yeşil çatı olarak düşünülmüş olup, üst katlarla yukarı çıktıkça konut ortak koridor alanlarından çıkılacak şekilde kat bahçeleri planlanmıştır. Açık alanlarda kullanılacak kent mobilyalarında peyzajla entegre olarak geri dönüştürülmüş agregalar kullanan doğal taş kaplamalar ve sürdürülebilir ürünler kullanılacaktır.
Proje; topoğrafyası, yakın çevre faktörleriyle kurduğu ilişki ve kendi iç işleyişinin yansımaları ile bir bütün olarak ele alınıp “dönüşüm” anlamında doğru bir yerde konumlandırılmaya çalışılmıştır.
Within the scope of the urban transformation of the existing 820 flats covering an area of 70.000m² in the Esentepe of the Karabağlar district of İzmir; A sustainable design has been adopted, aiming to increase urban welfare and quality of life. It has been thought that 820 apartments, which were designed under the definition of "Social Housing", are not sustainable today, the buildings have completed their life, their social facilities and green areas are insufficient, living spaces are far from meeting the needs, and renewal is inevitable for increasing urban and individual welfare.
Since the project area is located in a highly sloping area, topography was considered as an important factor in the design and the direction of the settlement was associated with the topography. Parallelism to the existing slope, landscape direction and street geometry also determined the positions and shapes of the blocks. The visual relationship of the blocks, which are positioned in accordance with the parcels shaped according to the topographic data, with the immediate environment was observed, and the residential blocks were tried not to block each other as much as possible.
Proje Türü:
MİMARİ
Proje Tipi:
SOSYAL KONUT
Proje Yeri:
İZMİR
Yapım Yılı:
2023
Yarışma Adı:
5. Ege Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 2023
Yarışmanın Kategorisi:
Proje
Ödül Grubu:
Sergileme
Proje Adı:
Forum Göztepe Kentsel Dönüşüm Projesi
Proje Yeri:
İzmir / Karabağlar
Tasarım Ekibi:
Güray Kulaç
Yardımcılar:
Cenk Büyükdeveci, Dilek Çetiner Kahraman, Hakan Demirçakan, Onur Güngörmüş, Emine Şayka
İç Mekan Projesi:
4Dizayn Mimarlık
Peyzaj Projesi:
4Dizayn Mimarlık
Fotoğraf:
4Dizayn Mimarlık
Aydınlatma Tasarımı:
4Dizayn Mimarlık
İşveren:
Turkmall (Forum Göztepe Gayrimenkul A.Ş.)
Toplam İnşaat Alanı:
144.823 m²
Web Sitesi:
www.4dizayn.com.tr
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız. GİRİŞ YAP / KAYIT OL