BAŞLANGIÇ TARİHİ:
14 Nisan 2023
BİTİŞ TARİHİ:
12 Haziran 2023
Tarihsel süreç içerisinde yaşadığımız kültür havzası sel, heyelan, yangın ve deprem gibi birçok doğal afete maruz kalmıştır. Bu noktada 20. yüzyılın başından itibaren ülkemizde gerçekleşen depremler sonucunda 140.000’e yakın insan hayatını kaybetmiş ve çok sayıda insan bu depremlerden doğrudan etkilenmiştir.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli oluşan iki büyük deprem sonucunda 11 şehrimizde büyük yıkımlar meydana gelmiş ve bu depremlerden kurtulan milyonlarca insan ya farklı şehirlere göç etmiş ya da bölgede kurulan geçici yaşam alanlarında (çadır kent, konteyner kent vb.) yaşamlarını sürdürmektedirler. Depremden etkilenen vatandaşlarımızın bu geçici yaşam alanlarında en az 1 sene yaşayacakları yetkililer tarafından ifade edilmektedir.
Yarışmanın konusu, bu geçici yaşam alanlarının mevcut mekânsal potansiyellerinin yeniden değerlendirilmesini amaçlayan tasarım önerilerinin geliştirilmesi olarak belirlenmiştir. Yarışmacılardan ilk olarak, yaşamış olduğumuz son depremden dolayı oluşan olağan dışı durumun oluşturduğu geçici düzene ilişkin kurulan mekânsal bileşenlerin incelenmesi beklenmektedir. Ardından insanların ikamet etmekte olduğu bu geçici yaşam alanlarındaki gündelik yaşam ilişkilerini ve fiziksel unsurlarını sorgulamaları istenmektedir. Bu çerçevede mekânsal unsurların geliştirilmesi yoluyla değişen yaşam akışı ve gündelik yaşam ilişkilerinin ‘iyileştirilmesine’ yönelik çözüm önerilerini geliştirmeleri beklenmektedir.
Mimarlık Araştırmaları Derneği (MİMARDER) olarak 31 Mart-2 Nisan tarihleri arasında bölgedeki afet sonrası geçici yaşam alanlarını incelemek üzere Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay illerini kapsayan bir teknik gezi düzenlenmiştir. Veri toplama tekniği olarak gözlem, görüşme ve içerik analizi tekniklerinin kullanıldığı bu süreçte alandaki durumun birinci kaynak veriler doğrultusunda saptanmasına gayret edilmiştir. Yürütülen bu araştırma sürecinden elde edilen bulgular, yarışmanın programı ve içeriğinin ana hatlarına yansıtılmıştır. Bu noktada, bölgede yer alan geçici yaşam alanlarının düzenine dair temel kodlar çıkarılmış ve bu durum yarışma için üretilen “temsili/temsil edici yarışma alanına” yansıtılarak katılımcılara sunulmuştur.
Mimarlık Araştırmaları Derneği (MİMARDER) tarafından düzenlenen, TC ve KKTC’deki fakültelerinde mimarlık/tasarım/güzel sanatlar fakültelerinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılabileceği serbest, ulusal ve tek kademeli öğrenci mimari fikir projesi yarışmasıdır.
I. KONU
Yarışmada halihazırda afet sonrasında hem fiziksel çevre hem de sosyal doku açısından kayıplar yaşayan depremzedelerin kalıcı konutları inşa edilene kadar ikamet edecekleri geçici yaşam alanlarına odaklanılması hedeflenmektedir. Bu alanları bağımsız konteyner birimleri olarak kendi içerisinde ele almak yerine bu konteyner birimlerinin kendi aralarındaki ilişkiler, alandaki diğer mekânsal unsurlar (yardım çadırları, etkinlik mekanları vb.) ve yakın çevresinde yer alan yapılı çevre (ulaşım/erişim, alanın çevresindeki kamusal alanlar/mekanlar ile ilişkisi vb.) bütünündeki ilişkilerinin irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu noktada mekânsal kalitenin iyileştirilmesi yoluyla “sosyal etkileşimi güçlendiren”, “uygulanabilir”, “kapalı”, “yarı açık ve açık” mekânsal öneriler sunularak farklı eylemlere ve kullanım durumlarına olanak sağlayan tasarım önerilerinin geliştirilmesi beklenmektedir.
II. YER
Şartnamenin 1. bölümünde de bahsedildiği üzere geliştirilen fikirlerin mevcut geçici yaşam alanlarındaki durumun iyileştirilmesi konusunda genel çerçevede katkı sağlaması hedeflenmektedir. Bu noktada bölgede kurulan/kurulmakta olan ve belirli bir geçici yaşam alanına odaklanmak yerine bu alanları temsil eden yerleşim düzenine dair ilişkiler tespit edilmiş ve yarışma için “temsil edici” bir mekânsal yerleşim düzeni oluşturulmuştur.
III. PROGRAM
MİMARDER tarafından gerçekleştirilen teknik gezide özellikle gündelik yaşam ve bölgede yaşayan insan hikâyelerinin izi sürülmüştür. Bu noktada bölgedeki geçici yaşam alanlarında ikamet eden farklı kullanıcı gruplarının mekânsal ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Katılımcıların, yarışma dosyasında kendileri ile paylaşılan yaşam alanındaki duruma yönelik fikir önerileri geliştirmeleri beklenmektedir. Devletin arazi ve altyapısını hazırlayıp halkın hizmetine sunmuş olduğu geçici yaşam alanlarında temel fiziksel ihtiyaçların (barınma, yemek vb.) karşılandığı gözlemlenmiştir. Diğer taraftan farklı kullanıcı profillerinin ihtiyaçlarının karşılanması için belirli mekânsal iyileştirmelere gereksinim duyulduğu tespit edilmiştir. Geliştirilmesine ihtiyaç duyulan mekânsal bileşenler başlıca aşağıda sıralanmaktadır:
A. YAŞAM ÜNİTELERİ
B. MÜŞTEREK (ORTAK KULLANIM) MEKÂN ve ALAN KULLANIMI
* Yarışmada önerilen fikirlerin konteyner kentlerin mevcut fiziksel ve sosyal gerçekliği göz önünde bulundurularak geliştirilmeleri beklenmektedir.
**Yarışmacılardan alanda yaşayan farklı yaş gruplarının (çocuk, genç, yaşlı vb.) ihtiyaçlarını dikkate almaları önerilmektedir.
***Fonksiyonel ve mekânsal açıdan esnek kullanım önerilerinin geliştirilmesi tavsiye edilmektedir.
**** Yarışmacılar önerecekleri senaryo bağlamında yukarıda sıralanmakta olan unsurlara yönelik öneriler geliştirebilecekleri gibi kendilerinin belirlemiş olduğu durumlara ilişkin öneriler de geliştirebilirler.
***** Yarışma konusu hakkında katılımcılara yararlı olması için konuya ilişkin literatürde yer alan araştırmalar ve örneklerin bulunduğu bir dosya hazırlanmıştır. İlgili dosyaya, öğrencilerle paylaşılan “Yarışma Dosyaları” başlıklı Google Drive dosyası altındaki “Örnek Çalışmalar” klasöründen erişim sağlanabilir.
A. DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
B. SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ
C. YEDEK KURUL ÜYELERİ
D. RAPORTÖRLER
E. ORGANİZASYON EKİBİ
I. Sunum İçeriği:
II. Başvuru Belgeleri:
a. Kimlik Formu: Bireysel veya ekip katılımlarında katılım şekline göre doldurulacak başvuru formunun eksiksiz, hatasız doldurulmuş, imzalanmış ve taranmış hali,
b. Yarışma Şartları Kabul Belgesi: Her ekip üyesi tarafından hatasız doldurulmuş, imzalanmış ve taranmış hali,
c. Öğrenci Belgesi: Bireysel başvurularda öğrencinin, ekip katılımlarında ekip lideri ve ekip üyelerinin Öğrenci İşleri bölümü ya da e-devlet üzerinden alacağı öğrenci belgesi, taranmış ya da doküman hali,
III. Yarışma Paftaları
En fazla 2 adet A1 pafta –düşey (JPEG formatında ve 300 dpi çözünürlükte)
IV. Proje Açıklama Raporu:
Geliştirilen tasarım önerisine dair yaklaşımları açıklayan, en fazla 500 kelimelik rapor A4 kağıt boyutunda dijital metin formatı ile de teslim edilmelidir.
V. Proje Dosyası:
Sunum paftalarını ve proje açıklama raporunu içeren tek bir PDF dosyası teslim edilmelidir. (max. 100 mb. boyutunda). Öğrenciler eğer video vb. farklı formatlarda projelerini desteklemek isterlerse ilgili temsillerin erişim bağlantıları (Link, QR Kod vb.) PDF dosyasında iletilmelidir.
Yarışmacılar en fazla 2 adet A1 dikey hazırlanmış sunum paftası ile yarışmaya dijital olarak katılabilirler. Paftaların sağ üst köşesinde 5 rakamdan oluşan 2 cm yüksekliğinde tekrarlı olmayan (12345, 54321 gibi) rumuz yer almalıdır.
KİMLİK ZARFI1
Yarışmacılardan hazırladıkları belgeleri (dijital proje dosyası ve dijital kimlik belgesi) içeren ana bir dosya üretmeleri ve bu dosyayı “RUMUZ” adları ile isimlendirip “.zip” veya “.rar” formatına dönüştürdükten sonra WETRANSFER’e yükleyerek, bağlantı linkini iletisim.mimarder@gmail.com adresine göndermeleri beklenmektedir. Wetransfer linkinin “transfer bağlantısı alın” seçeneği ile alınması gerekmektedir.
I. DİJİTAL PROJE DOSYASI:
II. DİJİTAL KİMLİK DOSYASI:
Yarışma kapsamında eşdeğer nitelikte beş ödül verilecektir. Eşdeğer ödül kazanan her ekibe 7.500 TL ödül2 verilecektir.
Kolokyum Tarihi ve Sergi Yeri: İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde olacaktır. Tarih ve yer daha sonra “mimarder.org” adresinden ilan edilecektir.
Müellifler isimlerinin belirtilmesi koşulu ile projelerinin her türlü yayınlama, sergilenme ve uygulanma hakkını Mimarlık Araştırmaları Derneği’ne devretmiş olacaktır. Eser sahibi yarışmaya katılmakla eserinin sergide sergilenmesini ve yarışma dolayısıyla yapılacak yayında eserinin yer almasını önceden kabul etmiş sayılır.
Mimarlık Araştırmaları Derneği yarışmada dereceye giren eserler ile ilgili yapacağı yazılı ve görsel yayınlar, sergilemeler için eser sahiplerine ayrıca bir ödemede bulunmaz. Bu kapsamda eser sahipleri, hiçbir hak ve alacak talebinde bulunmayacaklarını peşinen beyan ve kabul ederler.
Yarışma katılımcıları şartnamede yazan tüm maddeleri kabul etmiş sayılır.
Seçici kurul değerlendirmesi tamamlandıktan sonra yarışma sonuçları Haziran ayının üçüncü haftasında, www.mimarder.org adresinde yayınlanacaktır.
Yarışma takviminde belirtilen 24 Nisan Pazartesi günü saat 17:00’a kadar iletisim.mimarder@gmail.com mail adresine sorular iletilebilecektir ve cevaplar 28 Nisan Cuma günü www.mimarder.org adresi üzerinden yayınlanacaktır.
Görsellere ve ilgili belgelere Google Drive bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.
(1) Ekip olarak katılım halinde, bu belgeler ekip ortaklarının her biri tarafından verilecektir. Ambalaj içinde kimlik zarfı bulunmayan projeler jüri kararıyla ve tutanağa kaydedilerek yarışmaya kabul edilmez. Yarışmaya katılan proje sahiplerinden yarışmada derece ve mansiyon kazanmadıkları halde kimliğinin açıklanmasını dileyenler, kimlik zarflarının üzerine ayrıca "açılabilir" ibaresini yazarlar. Üzerinde "açılabilir" kaydı bulunan kimlik zarfları derece ve mansiyon kazanmamış olsalar dahi jüri tarafından açılır ve bu husus bir tutanakta belirtilir.
(2) Yukarıda yazılı ödül tutarları, değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, yarışmacılara en geç 30 gün içinde net olarak ödenecektir.
BAŞVURU SÜRESİ SONA ERMİŞTİR
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız. GİRİŞ YAP / KAYIT OL