IX. Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülü Kazananları Açıklandı

TARİH:

21 Mart 2024

IX. Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülü Kazananları Açıklandı

Uluslararası Restorasyon ve Koruma Mimarlık Ödülü "Domus Restorasyon ve Koruma Fassa Bortolo"

Dokuzuncu Dönem



Ferrara Üniversitesi Mimarlık Bölümü uzun yıllardır eğitim ve tasarım fikirlerinin değişimini içeren girişimler geliştirmiştir, bunlar arasında 2003 yılında Ferrara Üniversitesi tarafından tasarlanan prestijli "Sürdürülebilir Mimarlık için Uluslararası Fassa Bortolo Ödülü" bulunmaktadır.

Bu faaliyetler arasında, sektördeki ilk inisiyatifi olan ve bilimsel toplum tarafından tanınan muhafazakar restorasyon prensiplerini hassasiyetle yorumlayan mimari restorasyon projelerinin geniş bir halkın dikkatini çekmeyi amaçlayan Uluslararası "Domus Restorasyon ve Koruma Ödülü" de bulunmaktadır, bazı durumlarda çağdaş ifade biçimleri kullanılarak.

Ferrara Üniversitesi tarafından tasarlanan ve Fassa S.r.l. ile işbirliği içinde tanıtılan Ödül ayrıca, özel ve kamu sektörü tasarımcılarını ve işi gerçekleştiren restorasyon şirketlerini tanıyarak, restorasyon alanında çalışan şirketlerin temel önemini kabul etmeyi amaçlamaktadır.

Ödül sadece tasarımcılara değil, aynı zamanda sektörde işletme becerilerinin önemli rolünü kabul ederek, restorasyonu gerçekleştiren uzman şirketlere de yöneliktir.

Ödül yıllık olup, her yıl birbirini takip eden iki bölüme ayrılmıştır:

• İnşa edilmiş eserler: tamamlanmış projeler için özel veya kamu sektörü tasarımcılarına ve restorasyon şirketlerine verilir.

• Tez olarak geliştirilmiş projeler (lisans, lisansüstü master, uzmanlık, doktora).

Her bölüm, jüri tarafından belirli yönleriyle özellikle değerli bulunan iki özel ödül (gümüş madalyalar) için birinci sınıflandırmaya verilen bir ödülü içerir. Jüri ayrıca değer bulduğu ek girişleri tanımlamaya ve buna göre Ödülleri farklı bir şekilde vermeye karar verebilir.

"İnşa edilmiş projeler" bölümünde, girişler bireysel profesyoneller veya mimari ve mühendislik stüdyoları ve restorasyonu gerçekleştiren şirketler tarafından sunulabilir. Her bireysel aday veya grup bir proje ile katılabilir. Proje son on yıl içinde geliştirilmiş ve tamamlanmış olmalıdır.

Tez olarak geliştirilmiş projeler için bölümde, ödüle aday olmak için son beş yıl içinde mimarlık veya mühendislik/mimarlık fakültesinde veya eşdeğer eğitim kurumunda 100/110 veya eşdeğeri notlar alarak bir lisans tezi savunmuş bireyler veya gruplar tarafından girişler sunulabilir.

2015 Beşinci Dönem'den itibaren Ödül organizasyonu, yeni Özel Ödül Fassa Bortolo'yu tanıtmaya karar verdi: Bu ödül, Fassa Bortolo'nun Bütünleşik Sistem çözümlerini veya bağlantılı Sistemlerden birini kullanan bir projeye verilir, kültürel mirasın korunması, sürdürülebilirlik ve yüksek kaliteli mimarlık değerlerini içermektedir.

Ödül organizatörleri ayrıca, seçilen ve sunulan projeleri en geniş konferans ve editöryal girişimler yoluyla tanıtmayı taahhüt eder, bu da tartışma ve fikir alışverişinin önemini doğrulamak için yapılmıştır.


ÖDÜL KAZANAN İNŞA EDİLMİŞ ESERLER

Gold Medal

Restoration of the former of Sant’Agostino church

Designer

BS|A studio di architettura


Restoration of the Santa Maria Assunta church in the Lamadacqua District

Designer

Piernicola C. Intini e Pietro Intini


Silver medal

Restoration of the Calig Tower

Designers

Fernando Vegas & Camilla Mileto


Conservation of Palay House and cultural regeneration & adaptive re-use of Old Phey in Ladakh

Designers

Field Architects


Restoration of the San Francesco del Prato church

Designers

Giorgio della Longa, Giovanni Cangi e Davide Massera


Honourable Mentions

Palazzo Bosco Lucarelli, formerly known as Dell’Aquila

Designers

René Bozzella


Villa Rossi restoration

Designers

G Studio


Monastery of Serve di Maria Addolorata

Designers

NOA


Restoration and Functional Enhancement of the Former of Sant’Agata’s convent

Designers

Paolo Belloni, Angelo Colleoni, Melania Licini


Restoration of Karnikara Mandapam Kunnamangalam Bhagwati Temple

Designers

EZHA TEAM - Swathy Subramanian, Savita Rajan e Ritu Sara Thomas


Kawamichiya Kosho-an

Designers

Td-Atelier” And Endo Shojiro Design


Special Prize Fassa Bortolo

Palazzo Provenzali: restoration and housing transformations

Designers

Alberto Ferraresi


Restoration of the “Borgo Biologico of Cairano”

Designers

Verderosa studio


Shortlisted Projects

Campidori houses: restoration of the former San Maglorio convent

Designers

Alessandro Bucci Architetti


Rahmi M. Koc Industrial Museum

Designers

EMR Architecture - Ali Emrah Unlu


Arsenals of the Pisa’s Republic

Designers

Fabio Daole e Mario Pasqualetti


The functional recovery and restoration of Villa Borromeo d’Adda

Designers

Atelier(s) Alfonso Femia


Revitalization of Old Glassworks and surrounding urban areas in old town of Ptuj

Designers

Elementarna e Kolektiv Tektonika


Castillo De La Luz - Martín Chirino Foundation

Designers

Nieto Sobejano Arquitectos


Samia Baroody Corm House

Designers

Ralph Hage / Hiram Corm


Hanzas Perons - From Freight Station to Cultural Centre

Designers

Sudraba Arhitektura


Great School of Mercy

Designers

TA srl|ALBERTO TORSELLO


Seddülbahir Fort

Designers

Y. Burak Dolu e Arzu Özsavascı - KOOP Architects


San Pietro Cloisters

Designers

Zamboni Associati Architettura


In-Hutong Restoration of Chuziying Hutong 36

Designers

CU Office - Che Fei, Zhang Xuefeng


RESTORATION OF THE FORMER OF SANT’AGOSTINO CHURCH

GOLD MEDAL

Designer:

BS|A studio di architettura

Location:

Bergamo, Italy

Contractor:

A.T.I. Benis Costruzioni S.r.l.


Bergamo'daki Sant'Agostino Kilisesi için yapılan koruma projesi, büyük salonun işlevsel ve teknolojik yönlerini yeniden geliştirme ihtiyacıyla başladı; bu, Bergamo Üniversitesi için bir ders salonu olarak ve daha genel olarak kültürel etkinlikler için uygun kabul edildi. Çeşitli arkeolojik araştırma ve kazı kampanyaları, binanın karmaşık stratigrafisinin en kapsamlı ve ayrıntılı resmini sağladı ve bina, geldiği durumu titizlikle koruyarak ve muhafaza ederek her metinsel eksikliği tarihin bir belgesi olarak ele aldı. Teknolojik adaptasyonlar, ilgili olmasına rağmen, iyi ölçülü mimari çözümler aracılığıyla "eklenmiştir", ancak kasıtlı olarak görünür bırakılan boru hatları da eksik değildir. Yeni döşeme için malzeme ve tasarım açısından "uyumlu" çözüm de dikkat çekicidir ve ısıtma alt tabakasıyla birlikte, figüratif olarak özerk çözümlerden kaçınılmıştır. Malzemeye saygıyı birincil değer olarak alan bir koruma projesi.







RESTORATION OF THE SANTA MARIA ASSUNTA CHURCH IN THE LAMADACQUA DISTRICT
GOLD MEDAL

Designer:

Piernicola C. Intini e Pietro Intini

Location:

Noci (BA), Italy

Contractor:

L’Edil Ciccone s.r.l.


Lamadacqua mahallesinde bulunan Santa Maria Assunta Kilisesi, Plinio Marconi'nin oğlu Paolo ile birlikte tasarlandı (1958-1963) ve başlangıçta yapısal hasarlar da dahil olmak üzere yaygın bozulma fenomenleri sergiliyordu, bu da içsel kırılganlığını ortaya çıkardı. Müdahale, orijinal malzemeyi korudu ve düzeltici veya yedekleyici olmayan minimal müdahalelere başvurdu. Betonarme duvar yapılarının takviyeleri, formları orijinal şekillerine geri getirerek yeni uyumlu malzemelerle yapıldı. Ağır hasar görmüş olan dış sıvalı yüzeyler için, son birkaç yıl içinde zaten değiştirilmiş olan dış sıvalı yüzeyler için, tasarımcılar noktasal tamamlamalarla çalıştılar ve organik olarak sürekli yüzeylerle karakterize edilen bir mimarinin okunmasını tehlikeye atacak diakritik işaretlerden kaçındılar. Tanımlanabilir tek detay, yeniden inşa edilmemiş olan orijinal kırpılmış konik su toplama tanklarının izleridir. Yeniden inşa edilmekten kaçınıldı. Bu, malzemenin otantikliğine saygı ile mimari formun gereksinimlerini birleştiren bir restorasyon projesiydi.







RESTORATION OF THE CALIG TOWER
SILVER MEDAL

Designer:

Fernando Vegas & Camilla Mileto

Location:

Calig - Comunitat Valenciana, Spain

Contractor:

Tarma Restauración & Patrimonio


İspanya'daki Torre de Càlig'in korunması, mimari koruma disiplininin mevcut olgunluğunu ve tarihi binalarda çalışırken uzmanlığın önemini göstermektedir. Yıllar süren bir projenin geliştirilmesi, binanın ön inşa, tarihsel ve kültürel eleştirisinin katı bir metodolojiyle birleştirilmesiyle gerçekleşmiştir. Bu, binanın titiz korunması ve son sunumla ilgili zor kararları içerirken ayrıntılı bir şekilde bilgilendirir. Daha sonraki surların kaldırılmasını içerir. Proje, binanın mimarisini ve önemini korumuş, ancak zengin tarihini kaybetmemiştir. Yerel toplulukla yakın bir danışma, yerel bilgi ve ihtiyaçları anlamayı ve kullanmayı mümkün kılmıştır, bu da kuleyi bir kültürel odak haline getirmiş ve köy için bir mimari işaret noktası haline getirmiştir.







CONSERVATION OF PALAY HOUSE AND CULTURAL REGENERATION & ADAPTIVE RE-USE OF OLD PHEY IN LADAKH
SILVER MEDAL

Designer:

Field Architects

Location:

Phey, Ladakh, India

Contractor:

Built in self-construction


Himalaya bölgesinde, Ladakh, Hindistan'daki Phey köyünün eski bölgesinde bulunan Palay Evi üzerinde yapılan müdahale, bir yerel kümelenmiş mimariye uygulanan korumanın örnek bir örneğidir. Kültürel açıdan önemli olan, bir yandan binanın malzemesine ve yapı tekniklerine gösterilen dikkattir ve diğer yandan bunların korunmasında yer alan geleneksel becerilerin maddesizliğidir. En büyük değişiklikler, aynı zamanda bir figüratif bakış açısından da, adobe'nin en fazla bozulduğu kuzey tarafında yoğunlaşmıştır. Zeminlerin üst tabakalarının ve toprak sıvanın katmanının değiştirilmesinde, geleneksel teknikler benimsenmiş, ancak ayırt edilebilirlik kavramına ve yıkım malzemelerinin yeniden kazanımına özel bir dikkat gösterilmiştir. Bu müdahale, sürdürülebilir restorasyonun nasıl gerçekleştirilebileceğine dair bir model olarak durur ve kırsal evlerin sakinlerinin yaşam kalitesini artırırken, malzeme ve tarihi tanıklık değerlerine büyük saygı gösterir, aynı zamanda diğer binalara da uygulanabilir.







RESTORATION OF THE SAN FRANCESCO DEL PRATO CHURCH
SILVER MEDAL

Designer:

Giorgio della Longa, Giovanni Cangi e Davide Massera

Location:

Parma, Italy

Contractor:

EDILCORRADI s.n.c. di Corradi Giuseppe e C.

ARCHE’ RESTAURI s.n.c. di Silvia Simeti e Stefano Volta


Parma'daki San Francesco del Prato Kilisesi, birden fazla ve etkileyici tarihsel tabakalara sahip karmaşık bir yapıdır, özellikle bir hapishaneye dönüştürülmesi sonrasında, bazıları son restorasyondan önce kaldırılmıştır. Ana tercih, biçimsel ve tanıklık açısından, cephede açıklıklara ilişkindir: 19. yüzyıl hapishanesinin pencereleri doldurulmuştur (içeride daha fazla algı bırakarak, seviyelerde açık bir farkla ve dışarıda farklı bir duvar dokusu ile), gül penceresi korunmuş ve korunmuştur ve yan taraflardaki tek pencereler (yeniden) yapılandırılmıştır. İç zemin için, cocciopesto malzemesinden yapılmış olan, tercih 17. yüzyıl seviyesine düşmüştür. Yapısal açıdan, müdahaleler genellikle Franciscan mimarisinin tipik ince öğelerini entegre etmek için yapılmıştır. Yüzeylere yönelik dikkatli koruyucu müdahaleler, iki yüzyıldan fazla süredir gizli kalmış önemli çok renkli dekoratif unsurları gün yüzüne çıkardı. Bu restorasyon, ana tarihsel tabakaların tanınmasına izin verirken, kilisenin büyük 19. yüzyıl müdahalelerinden önceki biçimlerinde filolojik bir kurtarmayı tercih eder.







PALAZZO BOSCO LUCARELLI, FORMERLY KNOWN AS DELL’AQUILA
HONOURABLE MENTION

Designer:

René Bozzella

Location:

Benevento, Italy

Contractor:

Maturo Costruzioni srl


Müdahale, cephelerin klasik sentaksını karakterize eden mimari unsurları, mimari metni açıkça izin verdiği ölçüde geri kazanmış ve yeniden entegre etmiş olmasıyla dikkat çeker. Eşit derecede önemli olan, sentetik renkler kullanılarak 'sıkıcı' şekilde yeniden boyanarak ciddi şekilde zarar görmüş olan renk düzeninin kurtarılmasıydı.




VILLA ROSSI RESTORATION
HONOURABLE MENTION

Designers:

G Studio

Location:

Banchette (TO), Italy

Contractor:

Perino Costruzioni srl


Müdahale, UNESCO tarafından korunan "20. Yüzyılın Ivrea Endüstri Kenti" içinde bulunan bir villayı, mimari özünü geri kazanarak korumasıyla öne çıkar. 1959 yılında Emilio Aventino Tarpino tarafından tasarlanan bu villa, Adriano Olivetti ile yıllarca çalışmış olan büyük bir mimar ve tasarımcı olan Eduardo Vittoria tarafından Ivrea'ya tanıtılan 'teknolojik hafiflik' ile karakterize edilen yeni bir mimari dilin örneğidir.





MONASTERY OF SERVE DI MARIA ADDOLORATA
HONOURABLE MENTION

Designers:

NOA

Location:

Arco (TN), Italy

Contractor:

Bronzini L. & C. S.a.s.


Serve di Maria Manastırı, 17. yüzyılın sonlarında Arco köyünün kenarında kurulmuştur. Proje, kompleksin güney kısmının bir otel yapısı olarak yeniden kullanılmasını önermektedir. En önemli tarihi ve sanatsal unsurların korunmasının yanı sıra, en fakir malzemelere ve bitişlere dikkat edilmiş, bunlar geleneksel malzemelerle korunmuş ve entegre edilmiştir. Orijinal oda dağılımı da korunmuştur (yeraltı katındaki benzersiz halka koridoru ile kuyu) ve çatı katının otel odaları için yeniden kullanımı sorununa tarihsel olarak sürdürülebilir bir çözümle çözülmüştür. Yeni inşa edilen bölümler (asansör bloğu ve dere içindeki wellness alanı) göze çarpmadan ve ana algılama konilerinden uzakta, nazikçe yerleştirilmiştir. Aydınlatma ve mobilya bitişleri için de, orijinal yaşamın sadeliğine gönderme yapan minimalist bir tasarım benimsenmiştir.




RESTORATION AND FUNCTIONAL ENHANCEMENT OF THE FORMER OF SANT’AGATA’S CONVENT
HONOURABLE MENTION

Designers:

Paolo Belloni, Angelo Colleoni, Melania Licini

Location:

Città Alta Bergamo, Italy

Contractor:

Cividini Ing. e Co. S.r.l.


Müdahale, 16. ve 17. yüzyıllar arasında kurulan, daha sonra 1797'de kent hapishanesi olarak kullanılmak üzere Leopold Pollack projesiyle kapatılan Bergamo Üst Şehri'ndeki S.Agata kompleksinin kurtarılmasını içerir. Viyana'daki mimarın tasarladığı planın analizi, daha önceki alanın restorasyonuna değil, hala büyük ölçüde algılanabilir olan erken 19. yüzyıl dönüşümlerinin korunmasına yol açmıştır. Proje, restorasyon ve tarih izlerinin (17. ve 18. yüzyıl freskleri) dengesini sağlamakta ve esasen işlevsel bir nitelik taşıyan yeniliklerin kalitesini vurgulamaktadır. Kabul edilen dil, tarihi mekanların görüşünü baskılamadan yenilikçi müdahaleyi algılanabilir kılmaktadır, bu alanlar bir sosyal kooperatifin merkezi olarak kullanılmaktadır.




RESTORATION OF KARNIKARA MANDAPAM KUNNAMANGALAM BHAGWATI TEMPLE
HONOURABLE MENTION

Designer:

EZHA TEAM - Swathy Subramanian, Savita Rajan e Ritu Sara Thomas

Location:

Karuvannur, Calicut, Kerala, India

Contractor:

Mr. Chithresh Kumar P.T. – maestro falegname |master carpenter


Karnicara Mandapam tapınağının restorasyonu, müdahalenin kültürel, dini ve süreçsel anlamlarına gösterilen dikkat ve restorasyonun temel prensiplerinin bir Ayurvedik yaklaşım içinde yerleştirme çabası ile dikkat çeker. Ayrıca, yerel topluluğun da dahil edilmesi bu süreci destekler. Ancak, sonuç, malzemenin korunması yerine öncelikli olarak maddi olmayan yönlerin dikkate alındığını göstermektedir. Bu koruma, sadece alt taş kısmına sınırlıdır.





KAWAMICHIYA KOSHO-AN
HONOURABLE MENTION

Designers:

Td-Atelier” And Endo Shojiro Design

Location:

Kyoto, Japan

Contractor:

Fuzisakigumi


Kyoto'daki (Japonya) Kawamichiya Kosho-An Restoranı, mimari ve yiyecek sevgisinin zarif bir eseridir ve mimari mirasın somut ve soyut yönlerinin benzersiz bir entegrasyonunu sunar; ki bunlar ayrılamaz ve ayrılmamalıdır. Kyoto'daki bu 100 yıldan daha eski kasaba evi, birçok duyarsız değişiklik geçirmiş olsa da, şimdi özenle bir restorana dönüştürülmüştür. Var olan binanın içinde kalan "Varoluşun Yoğunluğu"nu koruyarak ve kaliteli çağdaş bir mimari ile, yeni ve eski arasındaki dikkatli ilişkiye dayalı bir koruma tasarım projesi başarılmıştır.





PALAZZO PROVENZALI: RESTORATION AND HOUSING TRANSFORMATIONS
FASSA BORTOLO SPECIAL PRIZE

Designers:

Alberto Ferraresi

Location:

Cento (FE), Italy

Contractor:

B.A. lavori edili


2012 Mayıs'ındaki deprem nedeniyle, Palazzo Provenzali binası, mimari alanın kullanılabilirliğini yeniden sağlamayı amaçlayan titiz konsolidasyon ve restorasyon çalışmalarına tabi tutulmuştur. Ana ve ikinci katlarda uyumsuz eklemeleri ortadan kaldırmak için çalışmalar yapılmıştır. Bu nedenle, Fassa Bortolo Entegre Sistemi'ne ait çözümler kullanılmıştır ve özellikle Gypsotech serisinden malzemeler, iç mekan alanlarını hafif bölme duvarları kullanarak, kuru teknolojilerle yeniden düzenlemek için kullanılmıştır. Böylelikle, zeminleri ağırlaştırmamak, orijinal binanın okunabilirliğini korumak ve kolayca geri döndürülebilir olmak amaçlanmıştır.






RESTORATION OF THE “BORGO BIOLOGICO OF CAIRANO”
FASSA BORTOLO SPECIAL PRIZE

Designers:

Verderosa studio

Location:

Cairano (AV), Italy

Contractor:

Edil Geo srl


Cairano, Campania bölgesinin Apenin arka bölgesinde bulunan 300 kişilik küçük bir köydür. Avrupa Birliği'nin ekonomik desteği sayesinde yerleşim yerinde bir kentsel yenileme projesi gerçekleştirildi. Restorasyon, yerleşim yerinin en yüksek ve en ihmal edilmiş kısmına odaklandı, burada iki yapı birimi restore edilerek depreme dayanıklı hale getirildi ve konaklama yerlerinden alım ve dinlenme yerlerine dönüştürüldü. Terk edilmiş köylerin yeniden canlandırılması için bir "iyi uygulama" olarak öne çıkan bu müdahalede, genellikle Fassa Bortolo kiremine dayalı özel restorasyon ürünleri kullanılmıştır.






SHORTLISTED PROJECTS

CAMPIDORI HOUSES: RESTORATION OF THE FORMER SAN MAGLORIO CONVENT

Designers:

Alessandro Bucci Architetti

Location:

Faenza (RA), Italy

Contractor:

Ferrara Salvatore




RAHMİ M. KOÇ INDUSTRIAL MUSEUM

Designers:

EMR Architecture - Ali Emrah Unlu

Location:

Ayvalık, Turkey

Contractor:

Ark Construction




ARSENALS OF THE PISA’S REPUBLIC

Designers:

Fabio Daole e Mario Pasqualetti

Location:

Pisa, Italy

Contractor:

Lattanzi S.R.L.




THE FUNCTIONAL RECOVERY AND RESTORATION OF VILLA BORROMEO D’ADDA

Designers:

Atelier(s) Alfonso Femia

Location:

Arcore (MB), Italy

Contractor:

Italiana Costruzioni spa




REVITALIZATION OF OLD GLASSWORKS AND SURROUNDING URBAN AREAS IN OLD TOWN OF PTUJ

Designers:

Elementarna e Kolektiv Tektonika

Location:

Ptuj, Slovenia

Contractor:

GP Projecting d.o.o. e GNOM d.o.o




CASTILLO DE LA LUZ - MARTÍN CHIRINO FOUNDATION

Designers:

Nieto Sobejano Arquitectos

Location:

Las Palmas de Gran Canaria, Spain

Contractor:

Dragados, S.A. e Trycsa, Técnicas de la Restauración y Construcciones, S.A.




SAMIA BAROODY CORM HOUSE

Designers:

Ralph Hage / Hiram Corm

Location:

Aley, Lebano| Aley, Lebanon

Contractor:

Local Craftsmen




HANZAS PERONS - FROM FREIGHT STATION TO CULTURAL CENTRE

Designers:

Sudraba Arhitektura

Location:

Riga, Latvian

Contractor:

Pillar Contractor




GREAT SCHOOL OF MERCY

Designers:

TA srl ALBERTO TORSELLO

Location:

Venezia, Italy

Contractor:

Setten Genesio spa




SEDDÜLBAHİR FORT

Designers:

Y. Burak Dolu - Arzu Özsavascı - KOOP Architects

Location:

Seddülbahir, Turkey

Contractor:

ABMA Construction Restoration




SAN PIETRO CLOISTERS

Designers:

Zamboni Associati Architettura

Location:

Reggio Emilia, Italy

Contractor:

Associazione temporanea Tecton e Cattolica costruzioni




IN-HUTONG RESTORATION OF CHUZIYING HUTONG 36

Designers:

CU Office - Che Fei, Zhang Xuefeng

Location:

Beijing, China

Contractor:

Beijing Tianqiao hengrong investment Co., Ltd.



ETİKETLER

IX. Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülü Kazananları Açıklandı

YORUMLAR

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.

IX. Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülü Kazananları Açıklandı
SON
HABERLER