18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü Kutlu Olsun

TARİH:

17 Nisan 2024

18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü Kutlu Olsun


18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü'nü kutlarken, kültürel mirasımızın değerini bir kez daha hatırlatıyor ve koruma çabalarımızı daha da güçlendirmek için bir araya gelmemiz gerektiğine inanıyoruz.

2023 yılında Sidney'de düzenlenen ICOMOS (International Council on Monuments and Sites/ Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Genel Kurulunda, 2024-2027 yıllarını kapsayan "Afet ve Çatışmalara Dirençli Miras - Hazırlık, Müdahale ve İyileştirme" teması altında belirlediği Üç Yıllık Bilimsel Plan, kültürel mirasın korunması ve iyileştirilmesi için kritik bir adımdır.

Bu yıl, "Anıtların korunmasında ve onarılmasındaki amaç, onları bir sanat eserleri olarak olduğu kadar, tarihi kanıtlar/belgeler olarak da korumaktır" (Madde 3) ve "Korumanın kalıcı olması, sürekliliğinin sağlanmasıdır" (Madde 4) gibi önemli maddeleri içeren, uluslararası standartları belirleyen temel bir belge olan Venedik Tüzüğü'nün 60. yıldönümünü (31 Mayıs 2024) kutlama hazırlıklarıyla birlikte, geçmişin mirasına ve ortak kültürel değerlerimize dönük bir odaklanma içindeyiz.

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, tarihî yapılarımızın, bölgesel mimari örneklerin ve koruma altındaki kültürel varlıkların maruz kaldığı zararlar, belgeleme ve koruma çalışmalarının ne kadar kritik olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir.

Afetler, çatışmalar ve iklim değişikliği gibi tehditlerle karşı karşıya olduğumuz bu çağda, kültürel değerlerin, geleneksel dokunun ve mimari mirasının korunması için yapılacak çalışmaların uzmanlar eşliğinde yürütülmesinin önemini bir kez daha hatırlatıyoruz. Gelecek nesillere aktarılacak olan kültürel mirasımızı korumak ve güçlendirmek için kararlılıkla çalışmaya devam etmemizin gerekliliğini vurguluyoruz.


ETİKETLER

18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü

YORUMLAR

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.

18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü Kutlu Olsun
SON
HABERLER